Magazin și Service Biciclete și Ski - Gheorghe Doja Nr. 76, Târgu Mureș. Program: L-V, 9-17.

Fie că sunt biciclete pentru navetă, oraș, cargo, cursiere, de șosea sau mountain bike, există biciclete electrice pentru toate necesitățile.

Bicicletele electrice nu mai sunt o curiozitate sau o raritate. Au intrat pe piața în stil mare, trântind ușa, ca un cowboy într-un film western. Eliberați de multe constrângeri tehnologice, constructive si de proiectare, precum greutatea și angrenajul, popularitatea bicicletei electrice a explodat. Orice bicicletă vă puteți imagina, probabil deja există în gama vreunui producător. De la biciclete de marfă (cargo) la cele urbane, de navetă, și până la biciclete de munte, și cele de șosea cele pliabile și chiar cruiser, există ceva pentru toată lumea. Frumusețea e-bicicletelor este că acestea fac ca bucuria ciclismului să fie accesibilă atât de multor oameni în atât de multe moduri. Informați-vă privitor la cele mai reușite modele de e-bike pe care le puteți achiziționa.

DEFINIȚIA BICICLETEI ELECTRICE

Se vorbește mult despre bicicletele electrice, dar ce sunt ele defapt? Iată definiția lor, scurt și concis.

Bicicletele Pedelec: sunt vehicule cu motor electric care asistă la pedalat până la viteza de max 25 km/h.

În majoritatea țărilor, în reglementările, acestea sunt considerate biciclete, și se aplică aceleași reguli ca și pentru biciclete normale.

Bicicletele S-Pedelec: sunt vehicule cu motor electric care asistă la pedalat până la viteza de max 45 km/h.

În majoritatea țărilor acestea sunt considerate motociclete.

Moped electric, tricicletă electrică: sunt vehicule fără pedale, care de multe ori sunt numite biciclete electrice, dar pentru că nu sunt propulsate de putere musculară ci exclusiv de un motor, sunt definite ca motociclete.

O largă varietate de motoare și acumulatori 

Bicicletele electrice au în mare parte motoare și opțiuni de acumulatori de la câțiva producători de seamă: Bosch, Yamaha, Shimano, Brose, Bafang. Există și câteva alte mărci, dar sunt mai puțin cunoscute. Unii, precum sistemul Yamaha, au mai mult cuplu, iar alții, precum Active Line a lui Bosch, sunt foarte silentioși. Dar, în general, toate acestea sunt opțiuni bune. Ca să vă creați o idee, verificați puterea motorului (cuplul). La fel ca motoarele auto, un cuplu mai mare este egal cu mai multă putere și cu un impuls mai mare pentru pedalarea ta. Însă watt ore (Wh) este poate o cifră mai importantă de luat în vedere – aceasta arată puterea acumulatorului și durata de viață. Pentru a înțelege mai exact puterea (Wh mai mare este egală cu o autonomie mai mare).

Acumulatorul

Pentru multe biciclete, tipul de acumulator este mai important decât puterea totală (pentru că toate sunt destul de puternice). Vă doriți o bicicletă care să ofere o autonomie suficient de lungă pentru călătoriile dvs. la nivelurile de putere dorite. Majoritatea bicicletelor electrice vor avea între trei și cinci niveluri de asistență, care vor ajunge de la 25% din puterea pedalei dvs. la 200%.

Luați în considerare timpul de încărcare al acumulatorului, mai ales dacă veți folosi bicicleta pentru drumuri lungi. Și nu uitați, dacă o veți folosi numai în nivelul de asistență turbo, acumulatorul se va descărca mai repede (dar va fi mai distractiv).

Alte caracteristici de luat în considerare

Deoarece opțiunile pentru biciclete electrice continuă să se extindă, producătorii încearcă să integreze, să “ascundă” tot mai bine, mai elegant acumulatoarele. Asta le face să fie mai elegante și să pară biciclete normale. Acumulatorele sunt scumpe, așa că asigurați-vă că există o modalitate bună de a închide acumulatorul pe bicicletă, dacă aveți de gând să lăsați bicicleta nesupravegheată. Greutatea generală este importantă. Unele acumulatoare și motoare pot adăuga 6-7 kilograme sau mai mult la bicicletă. În timpul utilizării, bicicleta fiind asistată la pedalat, aceasta nu va fi o problemă, doar dacă veți fi nevoiți să vă duceți bicicleta pe scări sau să o ridicați pe un suport pentru biciclete, trebuie să luați în considerare acest fapt. Pentru transportul bicicletelor electrice pe mașină recomandăm suporți speciali. 

Deoarece viteza medie pe bicicletele electrice este mai mare decât pe cele standard este esențial un control mai bun. Anvelopele mai balonate asigură tracțiune mai bună, siguranța mai mare în timpul frânărilor și în curbe, și o absorbție a șocurilor (confort sporit). De asemenea, este nevoie de frâne puternice care să oprească bicicleta care are un surplus de greutate și viteză. Merită să fi atent la calitatea frânelor și să investești într-o bicicletă cu frâne cât se poate de performante. Producătorii de echipament de ciclism, oferă o gamă tot mai variată, proiectată special pentru utilizatorii de biciclete electrice, în acest sens este un sfat prietenesc purtarea căștii de protecție. 

În concluzie, înaintea achiziționării unei biciclete electrice recomandăm să luați în considerare câțiva factori: mediul în care trăiți, cum și cât veți folosi bicicleta, ce performanță trebuie să aibă bicicleta. Recomandăm să cereți părerea unui specialist la un magazin care vinde biciclete electrice și dacă este posibil să testați mai multe modele. Pentru cei care nu au această posibilitate vă stăm la dispoziție prin mail sau telefonic.

Cu siguranță veți avea o experiență de neuitat și mult zâmbet pe față!