Magazin și Service Biciclete și Ski - Gheorghe Doja Nr. 76, Târgu Mureș. Program: L-V, 9-17.

13 MOTIVE SĂ ÎNCERCI UN E-BIKE

Incearca un e-bike

Primul lucru pe care ar trebui să îl știti despre bicicletele electrice este că sunt aici și vor fi prezențe încă multă vreme. Vânzările de biciclete electrice au cunoscut o incredibilă creștere de 91% în perioada 2016-2017, potrivit companiei de cercetare de piață NPD Group. Este o industrie de peste 77 milioane de dolari și nu există niciun semn de încetinire. Anul trecut, vânzările de biciclete electrice au depășit chiar și vânzările de biciclete tradiționale în Olanda.

Unii apreciază ascensiunea bicicletelor electrice ca o amenințare pentru bicicletele tradiționale. Dar să nu vă temeți, bicicletele electrice nu sunt aici pentru a schimba modul nostru de viață activ. Defapt, o pot chiar îmbunătăți. Așadar, în timp ce ne îndreptăm spre vârful sezonului de pedalat iată tot ce trebuie să știți despre revoluția electrică.

1. Bicicletele electrice ajută la pedalat

În general vorbim de biciclete care folosesc energia unui acumulator pentru a pune un plus de forță la pedalat. La o bicicletă asistată, un mic motor reacționează la rotirea pedalelor și oferă un impuls pentru a putea parcurge cu mai putin efort traseele preferate și distanțe mai lungi făcând mersul pe bicicletă mult mai distractiv. Sunt denumite biciclete pedelec și viteza este controlată cu picioarele exact ca și la o bicicletă obișnuită dar te simți cu adevărat puternic și accelerezi ușor.

În plus față de funcția de asistare a pedalelor, unele biciclete electrice sunt echipate cu o clapetă de accelerație care acționează motorul. Acestea aparțin unei clase separate de biciclete electrice, care evident, nu oferă o experiență pură de ciclism. Interesant este ce spun experții, că persoanele care nu sunt deja „bicicliști” au tendința de a opta pentru o bicicletă cu accelerație la început, dar apoi se întorc și aleg un pedelec pentru următoarea achiziție

2. Au o viteză destul de mare… până la un punct

Bicicletele electrice sunt echipate cu senzori de putere și viteză, astfel cu cât se apasă pedalele mai puternic și mai repede, cu atât accelerează mai tare-până la un punct.

Bicicletele electrice vă permit să vă deplasați cu o viteză mai mare, dar nu sunt motociclete. Motorul este setat să accelereze până la viteza limita de 25-45 km/oră, în funcție de tipul de E-Bike. Așa că veți economisi timp, dar totuși vă puteți bucura de peisaj.

De asemenea, puteți controla la ce nivel să fie asistat pedalatul. Majoritatea e-bikeurilor  vin cu un comutator de putere care vă permite să reglați setarea de impuls de la „eco” (scăzut) la „turbo” (înalt), pentru că atunci când doriți să vă ajute pe o urcare abruptă, sau când parcurgeți distanțe mai lungi, să vă puteți doza acumulatorul.

3. Chiar dacă mergeți mult pe bicicletă, pe E-Bike veți acoperi distante mai mari.

Achiziționarea unei biciclete electrice poate crește dramatic cât de des mergeti cu bicicleta. Conform unui sondaj recent efectuat pe un eșantion de aproape 1.800 de proprietari de biciclete electrice din America de Nord,55 % dintre respondenți au spus că au folosit bicicleta zilnic sau săptămânal. După cumpărarea unei biciclete electrice, procentul a crescut până la 91 %. Are sens: chiar dacă sunteți într-o formă fizică bunătot obosiți (probabil de la antrenamente sau curse), iar reurcarea pe bicicletă poate deveni un chin. Dacă aveți o bicicletă electrică, puteți continua pedalatul fără să vă forțați picioarele. Puteți merge cu o viteză mai mare, ceea ce face ca mersul pe bicicleta să fie mai atractivă pentru distanțe mai lungi, chiar și atunci când sunteți stresat de timp.

Pentru cei care nu sunt bicicliști înrăiți, bicicletele electrice deschid o lume cu totul nouă. Puteți acoperi distanțe de 20-30 de km cu ușurință cu ajutorul unei biciclete asistate, ceea ce este o modalitate excelentă de a căpăta rezistență și încredere. Același sondaj a constatat că 94% dintre non-bicicliști au început să pedaleze zilnic sau săptămânal după ce au luat o bicicletă electrică.

4. Există o bicicletă electrică pentru orice

Pentru orice ramură a ciclismului există o bicicletă electrică. Dacă nu vă interesează bicicletele electrice pentru șosea, este posibil să vă găsiți un cargo bike care poate transporta 400 de Kg cu 15 km/h. Sunt disponibile foarte multe stiluri, de la fatbike la cursiere, cu cadru rigid sau full suspension, pentru copii sau sportivi profesioniști. Fiecare tip de biciclist cu preferințele sale.

5. Ele pot înlocui șofatul

„Oamenii cumpără biciclete electrice pentru a reduce călătoriile cu mașina”, spun studiile. 28% dintre respondenții sondajului au spus că au cumpărat o bicicletă electrică special pentru a înlocui folosirea masinii. Sunt multe alte motive pe care cumpărătorii le-au enumerat –începând cu transportul de marfă și copii, evitarea parcării și a traficului, a problemelor de mediu. Indică, de asemenea, dorința de a ieși de la volan. În plus, nu trebuie să vă schimbați hainele sau să vă spălați când ajungeți la destinație, deoarece nu vă supuneți unui efort atat de intens.

Considerați de asemenea că, mai mult de jumătate din toate călătoriile cu mașina sunt mai scurte de 15 km, unele studii au raportat că media călătoriei unice se ridică la doar 9.52 km. Aceasta nu este o distanță deosebită de parcurs cu un E-Bike. Defapt, s-a constatat că proprietarii de e-bike au înlocuit 46% din naveta lor efectuată cu mașina și 30% din totalul drumurilor făcute cu mașina. Tot ce ai nevoie este o geantă excelentă pentru a-ți transporta lucrurile și atât.

6. Da, mai faci efort

Bicicletele electrice rezolvă o parte din muncă pentru tine, dar totuși contează ca exerciții fizice, în special pentru persoanele care au fost altfel sedentare. Cercetătorii de la Universitatea Colorado au descoperit că atunci când 20 de bărbați și femei care nu fac eforturi au folosit biciclete în jur de 40 de minute, trei zile pe săptămână, și-au îmbunătățit calitatea ritmurilor cardiovasculare și glicemia în doar o lună. „Mulți oameni nu sunt suficient de antrenați pentru a pedala suficient de mult pentru a obține beneficii semnificative de sănătate și fitness din ciclism”.  Încaleca pe o bicicletă electrică și poți ieși la plimbare timp de o oră să beneficiezi de o cantitate semnificativă de exercițiu fizic.

Chiar dacă sunteți într-o formă excelentă, totuși puteți face exerciții fizice prin e-ciclism. Când am făcut o comparație cap la cap a navetei cu bicicleta față de cea cu o bicicletă electrică, am descoperit că efortul meu a fost mult mai mic și totuși am ars aproximativ jumătate de calorii, pe e-bike. Dar tot am ars ceva – până la 200 de calorii pe oră, echivalentul a ceea ce consumi mergând pe jos. Și am optat pentru călătorii rapide cu bicicleta în oraș, unde aș fi condus de obicei, ceea ce înseamnă că am fost mult mai activ în general.

7. Acumulatorii sunt din ce în ce mai performanți

Orice bicicletă electrică este dotată cu încărcător. Vă puteți aștepta ca acumulatorul să țină între 50-200 km înainte să aveți nevoie de o încărcare. Unde vă încadrați în acest interval depinde de dimensiunea acumulatorului și de câtă putere atrage motorul. Evident, dacă zvâcnești pe „turbo” toată ziua, vei rămâne fără “suc” mai repede decât dacă te vei descurca cu setări mai scăzute și mai economice. Dar, de asemenea, ne așteptăm ca imbunătățirea performanțelor aculatorilor să continue.

8. Accesul pe trasee amenajate poate fi subiect de discuții

Bicicletele electrice rămân un subiect de controversă în cercurile de ciclism montan. Este posibil să nu mai puteți folosi pe singletrack-ul dvs. preferat chiar acum, deoarece sunt interzise pe majoritatea traseelor nemotorizate, în Statele Unite ale Americii și în câteva țări din Europa de Vest. Cu toate acestea, lucrurile s-au înclinat într-o direcție mai permisivă. Cel mai recent, IMBA, cel mai mare grup de public advocacy al sportului, și-a schimbat poziția pentru a sprijini permițarea accesului unor biciclete electrice cu asistență de pedale (cele care asistă până la 20 km/h) pe unele trasee. Cum toți producători importanți fabrică biciclete e-mountain, accesul pe aceste trasee este probabil doar o problemă de timp. În câțiva ani, oamenii vor realiza că bicicletele electrice de munte nu au mai mult impact pe traseu decât o bicicletă montană obișnuit.

9. Nu sunt ieftine, dar vă pot economisi bani

Încă nu se găsesc biciclete electrice ieftine. Dar dacă păstrați mașina în garaj mai des, veți economisi bani pe întreținere și pe combustibil. Fără să mai vorbim de beneficiile adăugate pentru sănătate și posibil mai puține medicamente. Prețurile variază mult, dar trebuie să te aștepți să plătești cel puțin 1.500 euro pentru o bicicletă electrică decentă și mult mai mult (2.500 – 5.500 euro) pentru o bicicletă de calitate cu un sistem motorizat de la un producător important precum Bosch, Shimano sau Yamaha.

10. Sunt robuste

Primul lucru pe care îl fac mulți când verifică o bicicletă nouă este să o pună pe cântar.  Dacă încercați acest lucru cu o bicicletă electrică, puteti avea un mic șoc. Bateria, motorul, componentele suplimentare și cadrul întărit fac ca bicicletele electrice să fie mai grele decât bicicletele standard. Geometria modernă și ingineria o ajută să se descurce bine în ciuda greutății lor, și evident, asistența motorului face ca kilogramele în plus să dispară când începeți să pedalați. Dar veți avea nevoie de mai multă putere pentru a o monta pe mașină sau să o urcati pe scări.Există diverse modele de suporti pentru transport biciclete gandite special pentru e-bikeuri.

11. Sunt viitorul transportului

Fiecare mare producător de biciclete, dar și majoritatea producătorilor mai mici au în ofertă  zeci de modele. Companiile auto nu sunt în urmă. Ford deja finanțează un sistem bike-sharing în San Francisco, iar GM a lansat două biciclete electrice  proprii. Industria auto profită de oportunitate, realizănd că folosirea mașinilor în zonele urbane de mare densitate, unde trăiește mai mult de jumătate din umanitate, nu mai funcționează. Jucători mari de transport ca Uber și Lyft au înregistrat un succes masiv cu bicicletele electrice, iar orașele care caută modalități de a atenua congestionarea traficului, continuă să-și extindă programele.

12. Există deja concursuri și în țară

În Europa, unde piața de e-bike a explodat, Uniunea Europeană de Ciclism a anunțat că va crea un nou circuit de curse pentru e-biciclete, inclusiv biciclete e-road și e-mountain, pentru sezonul 2019. Tot anul trecut UCI a declarat că va include o competiție electrică de biciclete montane în Campionatele Mondiale de mountain bike din 2019. Da, va exista un tricou curcubeu acordat celui mai bun e-biker e-off-road din lume.

13. Este imposibil să nu zâmbești

Acesta este adevărul. Testerii noștri – toți pasionații de biciclete tradiționale și/sau de curse – le-a plăcut să arunce un picior peste o bicicletă cu asistență la pedalare atât de mult încât le-au numit bicicletele „Wheee!”.

Vă urăm rămas bun cu un scurt clip, produs de noi. Poate vă vine pofta să veniți cu noi data viitoare.

P.S: Nu uitați, Universul vă iubește mai mult, dacă vă cumpărați biciclete de origine garantată!

Share the Post:

Related Posts